Oletko ostamassa autoa? – Tässä tärkeimmät huomioitavat asiat

Oletko ostamassa autoa - Tässä tärkeimmät huomioitavat asiat

Kevät on autokaupassa perinteisesti vuoden kiireisintä aikaa. Ennen kuin suuntaat autokaupoille, on tärkeää harkita, millainen auto vastaa parhaiten omia tarpeitasi. Tässä artikkelissa olemme koonneet keskeiset huomioitavat asiat. Riippumatta siitä, oletko ostamassa uutta vai käytettyä autoa, on suositeltavaa kilpailuttaa autolainat saadakseen mahdollisimman edulliset lainaehdot.

Polttomoottoriauto, sähköauto vai kaasuauto?

Sopivan auton löytäminen on monimutkainen prosessi, joka riippuu monista tekijöistä. Autotarjonta on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana, ja markkinoille on tullut entistä enemmän ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kuten sähkö- ja kaasuautoja, perinteisten bensiini- ja dieselautojen rinnalle. Tämä laajentunut tarjonta tekee auton ostamisesta entistä haastavampaa mutta myös mielenkiintoisempaa, sillä valinnanvaraa on enemmän kuin koskaan ennen.

Ennen kuin aloitat autokaupoille suuntaamisen, on tärkeää miettiä tarkasti, mihin tarkoitukseen autoa tarvitset. Ajotarpeesi vaikuttavat suuresti siihen, millainen auto sopii sinulle parhaiten. Jos ajat pääasiassa lyhyitä työmatkoja kaupungissa, sähköauto voi olla erinomainen valinta, sillä sen käyttökustannukset ovat alhaiset ja se on ympäristöystävällinen. Toisaalta, jos teet säännöllisesti pitkiä matkoja esimerkiksi mökille tai lomareissuille, tarvitset ehkä auton, jolla on pitkä toimintasäde ja hyvä polttoainetehokkuus. Tällöin perinteinen bensiini- tai dieselauto tai hybridi saattaa olla sopivampi vaihtoehto.

Toinen tärkeä pohdittava asia on, haluatko ostaa uuden vai käytetyn auton. Uuden auton ostaminen tarjoaa monia etuja, kuten uusimmat turvallisuus- ja teknologiaominaisuudet sekä takuun. Käytetyn auton ostaminen voi kuitenkin olla taloudellisesti järkevämpää, sillä auton arvo laskee eniten ensimmäisten käyttövuosien aikana. Käytetyn auton valinnassa on tärkeää tarkistaa sen historia ja kunto huolellisesti välttääkseen tulevat yllätykset.

Autolainaa voi saada uuteen ja käytettyyn autoon

Auton ei aina tarvitse olla uusi, ja itse asiassa käytettyjä autoja ostetaan Suomessa huomattavasti enemmän kuin uusia. Tilastot Autoalan Tiedotuskeskuksesta kertovat, että Suomessa tehdään vuosittain noin 550 000–600 000 käytetyn auton kauppaa, kun taas uusia autoja myydään noin 150 000 kappaletta. Tämä suuri ero osoittaa, että käytettyjen autojen markkinat ovat erittäin vilkkaat ja tarjonta on monipuolista.

Käytettyjen autojen kauppa jakautuu eri toimijoiden kesken. Noin puolet kaikista käytettyjen autojen kaupoista tehdään merkkiliikkeissä, jotka tarjoavat usein huollettuja ja takuun alaisia autoja. Tämä voi olla houkutteleva vaihtoehto ostajille, jotka arvostavat turvallisuutta ja luotettavuutta. Neljäsosa käytettyjen autojen kaupoista tapahtuu muissa autoliikkeissä, jotka voivat tarjota laajemman valikoiman eri merkkejä ja malleja. Loput käytetyn auton kaupat tehdään yksityishenkilöiden välillä, mikä voi olla edullisin vaihtoehto, mutta vaatii ostajalta enemmän huolellisuutta ja tarkistuksia.

Käytetyn auton ostamiseen voi saada myös vakuudetonta autolainaa netistä, mikä tekee käytetyn auton hankinnasta taloudellisesti helpomman. Kilpailuta lainat huolellisesti usean eri pankin ja rahoituslaitoksen välillä ja voit löytää itsellesi edullisen lainatarjouksen. Lainasumma maksetaan suoraan tilillesi, jolloin voit toimia autokaupoilla käteisostajana. Tämä asema antaa sinulle paremmat neuvottelumahdollisuudet auton hinnan suhteen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että jos et halua hakea lainaa netistä ja päädyt valitsemaan autoliikkeen autorahoituksen, on siinä viimeinen suurempi maksuerä, eli jäännöserä. Tämä tarkoittaa, että lainan viimeisessä maksuerässä on jäljellä suurempi summa, joka on maksettava kerralla. Tämä kannattaa ottaa huomioon lainaa suunnitellessa ja budjettia laskiessa, jotta yllätyksiltä vältytään.

Tutki auton historia huolellisesti

Auton ostajalla on velvollisuus varmistaa, että kaikki asiapaperit on asianmukaisesti laadittu. Luovutustodistus ja kauppakirja ovat keskeisiä dokumentteja, jotka suojaavat sinua mahdollisten erimielisyyksien sattuessa autokaupan jälkeen.

Ennen kaupantekoa on suositeltavaa tarkistaa auton omistajatiedot, katsastushistoria ja mahdolliset katsastuksen hylkäämispäätökset Traficomin palvelusta. Myös auton kolaritiedot ja ajoneuvoverojen maksutilanne löytyvät Traficomin sivuilta.

Koeajo on tärkeä osa auton ostoa, joten varaa siihen riittävästi aikaa. Samalla kannattaa pyytää nähtäväksi auton huoltokirja.

Tarkista rekisteriote huolellisesti varmistaaksesi ajoneuvon rekisteritiedot ja myyjän henkilöllisyyden. On tärkeää varmistaa, että myyjä on rekisteröinyt auton omiin nimiinsä ennen kaupantekoa. Jos näin ei ole, sinulla on oikeus vaatia, että hän tekee niin ennen kaupantekoa.

Tarkista myös, että auto on liikennekäytössä, sillä ajoneuvolla, joka ei ole liikennekäytössä, ei saa ajaa. Pyydä myyjältä voimassa oleva varmenne ajoneuvon rekisteröintiä varten. Myyjä voi hakea Traficomilta kertakäyttöisen varmenteen, joka on voimassa 14 päivää. Tämän ajanjakson jälkeen myyjän omistajuus autoon raukeaa.

Kaupanteon jälkeen sinun tulee rekisteröidä ajoneuvo omiin nimiisi ja ottaa liikennevakuutus. Liikennevakuutus on otettava seitsemän päivän kuluessa kaupanteosta. Näin varmistat, että kaikki on kunnossa ja voit nauttia uudesta ajoneuvostasi turvallisin mielin.

Romutuspalkkion ehdot

Romutuspalkkio on saatavilla vain tietyin kampanja-ajanjaksoin, ja sen järjestää valtio satunnaisesti. Romutuspalkkiota ei tarjota joka vuosi; aiemmat kampanjat ovat olleet vuosina 2015, 2018 ja 2021.

Tämä palkkio on tarkoitettu sellaisten autojen hankintaan, jotka alittavat määrätyt CO2-päästörajat. Uuden auton CO2-päästöjen on oltava enintään 120 g/km, jos sen käyttövoima on bensiini, diesel tai korkeaseosetanoli, ja enintään 95 g/km, jos kyseessä on ladattava hybridi.

Romutettavan auton tulee olla vähintään 10 vuotta vanha. Romutuspalkkion voi saada yksityishenkilö, joka on omistanut tai ollut haltijana romutettavassa autossa vähintään vuoden ennen sen romutusta. Auton romutus tulee suorittaa virallisessa vastaanottopisteessä, jotta omistaja saa romutustodistuksen. Tämä todistus oikeuttaa alennukseen uuden vähäpäästöisen auton hankinnassa.

Uusi auto tulee ensirekisteröidä vasta sen jälkeen, kun vanha auto on romutettu. Sekä romutettavan että uuden auton on oltava henkilöautoja, mutta romutettavan auton ei tarvitse olla ajokuntoinen.

Täyssähköauton hankintaan voi saada jopa 4 500 euron romutuspalkkion. Romutuspalkkio myönnetään 2 000 euron suuruisena uuden auton hankintaan, jos uuden auton käyttövoimana on sähkö tai metaanista koostuva polttoaine.

On hyvä tietää, että auton romuttaminen Suomessa on ilmaista.

Onko sähköauto mielessä työsuhdeautoksi?

Henkilöautot vastaavat lähes puolet tieliikenteen päästöistä. Päästöjen vähentämiseksi hallitus ehdotti verotukimuutosta, jolla pyritään lisäämään päästöttömien autojen osuutta työsuhdeautoina. Tämä muutos astui voimaan 1. tammikuuta 2021.

Mitä sähköauton veroetu merkitsee?

Verohallinnon määrittämät autoedun verotusarvot ovat säilyneet lähes ennallaan. Kuitenkin työsuhdekäytössä olevien sähköautojen verotusarvot ovat merkittävästi alhaisemmat verrattuna vastaaviin polttomoottoriautoihin. Työsuhteessa olevan täyssähköauton verotusarvo on nyt 170 euroa vähemmän kuin aikaisemmin.

Etu koskee täyssähköautoja, jotka eivät tuota hiilidioksidipäästöjä, ja on voimassa vuosina 2021–2025. Verotuki koskee autoja, jotka on rekisteröity Suomessa vuonna 2020 tai sen jälkeen, ja joiden on oltava työsuhdekäytössä olevia täyssähköautoja.

Ennen muutosta sähköauton verotusarvo oli samalla tasolla kuin bensiini- tai dieselauton. Esimerkiksi Kauppalehden mukaan vuonna 2020 Volkswagen ID.3 -sähköauton verotusarvo oli 595 euroa käyttöedulla. Uuden sääntelyn myötä saman auton käyttöedun verotusarvo laskee 425 euroon, ja vapaassa autoedussa säästö on vielä suurempi, noin 290 euroa.

Vapaa autoetu tarkoittaa, että työnantaja kattaa kaikki auton omistamiseen ja käyttöön liittyvät kustannukset. Käyttöetu puolestaan merkitsee, että työntekijä maksaa osan auton kuluista. Yrityksen autosäännöt määrittelevät tarkemmin, mitkä kulut kuuluvat työntekijälle ja kuinka paljon säästöä syntyy.

Jos olet saanut työnantajalta henkilö- tai pakettiauton yksityiskäyttöön, voit laskea verotusarvon Verohallinnon autoetulaskurilla.

Verovapaus työpaikkojen ja julkisten latauspisteiden lataamiseen

Jos saat autoedun käyttöetuna, sähköauton lataaminen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä on verovapaata vuosina 2021–2025.

Aiemmin lataamisesta perittiin 30 euron kuukausimaksu. Tämä latausetu kattaa sekä työntekijän oman että työsuhdekäytössä olevan täyssähköauton tai hybridin lataamisen.

Kilpailuta autolaina helposti netissä

Ennen kuin suuntaat auto-ostoksille, muista kilpailuttaa autolaina huolellisesti. Olipa tarkoituksesi sitten ostaa 1 000 euron tai 60 000 euron auto, lainatarjousten vertaileminen ja kilpailuttaminen on keskeistä edullisen rahoitusratkaisun löytämiseksi.

Voit vertailla ja kilpailuttaa autolainoja netissä täysin maksutta. Sinulla on mahdollisuus pyytää lainatarjouksia niin monelta pankilta ja rahoituslaitokselta kuin haluat, ilman sitoutumispakkoa. Näin voit saada useita lainatarjouksia, vertailla niitä keskenään ja valita edullisimman vaihtoehdon.

Sinä päätät, mille pankeille ja rahoituslaitoksille lähetät lainahakemukset. Lisäksi voit hyödyntää ilmaisia lainojen kilpailutuspalveluja, jotka mahdollistavat jopa 25 lainatarjouksen saamisen yhdellä hakemuksella. Tämä voi säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa lainojen vertailuprosessissa.

Netistä haettu autolaina on usein vakuudeton kulutusluotto tai pankkilaina. Tämän tyyppisen lainan etuna on sen joustavuus ja suoraviivaisuus, mikä tekee siitä kätevän ratkaisun erilaisiin rahoitustarpeisiin.

Muista siis kilpailuttaa autolaina huolellisesti netissä ennen autokaupoille lähtemistä. Näin varmistat, että voit saada mahdollisimman edullisen rahoituksen tarpeisiisi ja voit keskittyä nauttimaan uudesta autostasi.

Lainaa-netistä.fi
Logo